Ismerkedem

Dolgozni kell a házasságon, vagyis kár volt összeházasodni?

Forrás: foter.com

“Ha már dolgozni kell a házasságon, az nem azt jelenti, hogy kár volt összeházasodni?”

Ahogy a Szólóban című könyv is írja: Nem, nem azt jelenti, hiszen a szerelem átalakul idővel jó esetbe szeretetté. Csak ismernünk kell a másik szeretetnyelvét. Olvasok két könyvet, Gary Chapman-től az  öt szeretetnyelvről.

Igazából ez könyvajánló lesz ez a bejegyzés, nem adok most tanácsokat. Idézgetek kicsit a könyvekből.

Dorothy Tennov professzor szerint a szerelem átlagosan 2 évig tart, titkos viszonyoknál talán kicsit tovább, ez a fülig szerelmes, vak érzés. Ekkor a legjobbat látjuk a másikban, kevés is elég a szerelem ápolásához – hangzik el mindkét könyvben.

“Mikor az euforikus rajongás alábbhagy, nyilvánvalóvá válnak azok a személyiség-, érdeklődés- és életmódbeli különbségek, amelyeket eddig nem vettünk észre. Ismét saját énünk kerül előtérbe.”(Forrás: Szólóban)

“Kinyílik a szemünk, és észrevesszük a másik hibáit. Rájövünk, hogy személyiségének bizonyos voná­sai bosszantóak. Némely szokása egyenesen idegesítő. Könnyen megsértődik és dühbe gurul, s ilyenkor durva szavakat használ, és mindent kritizál. Ezek a zavaró személyiségjegyek, melyek fölött a szerelem igézetében elsiklottunk, most előtérbe kerül­nek. Eszünkbe jutnak anyánk szavai, és azt kérdezzük magunk­tól: „Hogy lehettem ilyen bolond?””(Forrás: Egymásra hangolva 24. old)

“A szerelmi lángolás elmúltával sok kapcsolat azért fut zátonyra, mert egyik fél sem tanulta meg szeretetét a másik számára is érezhetően kifejezni.”(Szólóban)

Ha megismerjük a másik szeretetnyelvét, ki is tudjuk elégíteni. Nem elég a saját nyelvünket ismerni és azon beszélni, habár néha még a sajátunkat sem ismerjük. Fel kell ismerni párunk szeretetnyelvét, csak így tudjuk elhalmozni azzal a szeretettel, amire vágyik, amit adni akarunk neki, csak lehet rossz csatornán.

“Mindössze öt alapvető szeretet­nyelv van. Ezeknek azonban számos változata létezhet. Csak a képzelet szabhat határt annak, hogy egy szeretet-nyelven belül hányféle kifejezési mód lehetséges. Az a fontos, hogy minél job­ban elsajátítsuk társunk szeretet-nyelvét.” (13. old – Egymásra hangolva)
 

Mi is ez az 5 szeretetnyelv?

 • Elismerő szavak
 • Minőségi idő
 • Ajándékozás
 • Szívességek
 • Testi érintés

Bátran ajánlom elolvasásra ezt a két könyvet, ha el szeretnéd sajátítani párod szeretetnyelvét vagy megismerni saját szeretetnyelvedet:

Gary Chapman: Szólóban: Az egyedülállók öt szeretetnyelve (2014-es kiadás)

Gary Chapman  EGYMÁSRA  hangolva  Az  öt  szeretetnyelv  a  házasságban  (2009-es kiadás)

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Blogger Boszi says:

  Szívesen, én is köszönöm, hogy linkeltél 🙂 .

 2. Deák-Ember Ágnes says:

  Engem is megfogott pár napja az 5 szeretetnyelv téma, erről írtam az új posztot (www.csakcsinald.cafeblog.hu), a végén pedig megosztottam a tiédet! 😉
  Köszönöm a könyvajánlókat! 😉

  üdv.: Ági


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!